Plan poribljavanja ribnjaka za sportski ribolov

Plan poribljavanja ribnjaka za sportski ribolov

Za donošenje godišnjeg plana poribljavanja vlasnik treba kontinuirano pratiti stanje u ribnjaku.

Potrebno je voditi evidenciju o:

  • kvaliteti vode,
  • vrsti i veličini riba koje se izlovljavaju,
  • pojavi bolesti i eventualnim uginućima.

Na osnovi procjene ribolovne vode i njenih mogućnosti odabiru se glavne i dopunske vrste za poribljavanje.

Kao glavna ciprinidna vrsta odabire se šaran (Cyprinus carpio), a od predatornih vrsta smuđ (Stizostedion lucioperca) i štuka (Esox lucius). Od dopunskih vrsta preferiraju se biljojedne ribe bijeli amur (Ctenopharingodon idella) te bijeli tolstolobik (Hypophthalmicthys molitrix) i sivi tolstolobik (Aristichthis nobilis) koji su prirodni melioratori. Kao hrana grabežljivim vrstama riba služe manje zanimljive vrste kao što su babuška, bodorka, uklija i druga bijela riba.

Za određivanje količine ribe za poribljavanje možemo se služiti prosječnim podacima za poribljavanje za takvu vrstu vode (Adamek Z.,1995.)

 

VRSTE RIBA

kg/ha

Šaran 297,0
Linjak 63,7
Štuka 84,3
Smuđ 105,4

Količina biljojednih vrsta je 10 – 15% u odnosu na šarana, a količina bijele ribe mora zadovoljiti hranidbene potrebe predatornih vrsta.

Budući da na ribnjaku nije predviđena prihrana (izuzevši hranu koja služi za primamljivanje i mamce) i s obzirom na namjenu, a to je isključivo sportski ribolov, moguće je izvršiti i gušći nasad ribe. To se preporuča samo kada to dozvoljavaju fizikalno – kemijski parametri vode i kada je intenzitet izlova veći.

Uzimajući u obzir tržište slatkovodne ribe ponuda je veća u proljeće i jesen, a tada su i cijene povoljnije (pratiti tržište ribe – TISUP).

Prvo poribljavanje treba obaviti u proljeće prije nastupa lovostaja u otvorenim vodotocima za određene vrste. Drugo poribljavanje obavlja se u jesen, no poribljavanje se može obaviti i više puta godišnje kako bi se povećala atraktivnost ribolovne vode.

Kod samog poribljavanja potrebno je obratiti pozornost na izjednačavanje temperature vode u transportnim bazenima i temperature vode u ribnjaku kako bi se izbjegao stres i naknadna uginuća. Riba se iz bazena najčešće ispušta putem lijevaka. Na taj način često dolazi do mehaničkog oštećenja i ozljeđivanja. Riba ne smije padati na obalu ili u plićak, već u vodu minimalne dubine 1m. Ako to dozvoljava količina ribe najoptimalnije bi bilo prenošenje do vode u kantama (kiblama).

Svaku pošiljku ribe treba pratiti Svjedodžba o zdravstvenom stanju životinja. Ribu za poribljavanje treba nabavljati isključivo sa ribnjaka koji redovito prate zdravstveno stanje (prema naređenim mjerama iz Zakona o veterinarstvu) kako bi se izbjeglo prenošenje bolesti i moguća uginuća.

Odsjek HZPSS-a Osiječko-baranjske županije
Boris Župan, dr. vet. med., stručni savjetnik za ribarstvo
Boris Župan, dr. vet. med.

CCRES AQUAPONICS


dio projekta

Hrvatskog Centra Obnovljivih Izvora Energije (HCOIE)

Advertisements
Tagged , , , , , , , , , , , , ,

One thought on “Plan poribljavanja ribnjaka za sportski ribolov

  1. Hi there, You’ve performed an excellent job. I’ll certainly digg it and for my part recommend to my friends. I’m sure they will be benefited from this site.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: